maanantai 1. lokakuuta 2012

it's now or neverPäätin nyt vähän kirjoittaa miksi oon lähdössä vaihtoon ja miksi valitsin juuri Exploriuksen järjestöksi. Oon haaveillut vaihtovuodesta jo aika kauan, mutta vuosi sitten rupesin vasta tosissani harkitsemaan vaihtoon lähtemistä. Viime keväänä sitten äiti rupes kyselemään, että miten sen vaihtoon lähdön kanssa. Kesä meni miettiessä ja kerätessä rohkeutta lähettää hakemus menemään, ja syksyn alussa vihdoin sain sen tehtyä. Pari päivää sen jälkeen sain sähköpostia haastattelusta ja siitä vielä viikko ja istuinkin jo haastattelussa. Vaihdossa tahon saaha paljon uusia kokemuksia sekä itseluottamusta ja että oisin itsenäisempi. :-)Haastattelu ei ollut vaikea eikä mitenkään pelottava. Tottakai ensin vähän jännitti mennä sinne mutta ei paljoa. Haastattelu tehtiin haastattelijan kotona Oulussa, jossa oli mun ja haastattelijan lisäksi tuleva haastattelija. Ensin tein pienen kielitestin, jossa oli kirjallinen osio sekä kuulunymmärtäminen. Testiin meni ehkä 15 minuuttia, jonka jälkeen alkoi varsinainen haastattelu. Noin puolet haastattelusta käytiin englanniksi, mitä jännitin ehkä eniten koko haastattelusta. Pystyin kuitenkin vastaamaan kaikkeen englanniksi ja olin tosi huojentunut. Englanninkielisen osion jälkeen oli jäljellä vielä suomenkielinen haastattelu.
 Kokonaisuudessaan haastattelu oli tosi mukava ja siitä jäi jälkeenpäinkin hyvä fiilis. Ehkä noin viikko haastattelun jälkeen sain sähköpostia että mut oli hyväksytty vaihto-oppilaaksi Jenkkeihin! Osasin kyllä odottaakin että mut hyväksytään, mutta olin kuitenkin sen jälkeen niiin iloinen! :-)


Mutta miksi valitsin juuri Exploriuksen? Viime keväänä selailin järjestöjä läpi, mutta kuitenkin Explorius jäi kummittelemaan mieleen ja se tuntui juuri mulle sopivalta järjestöltä. Explorius ei ole kaupallinen ja se on pieni järjestö, mikä sopi mulle hyvin. Hintakin oli sopiva, joten eikai siinä kummempia kuin hakemusta menemään. :-)
 Explorius on hyvin pitänyt jo tässä vaiheessa yhteyttä, ja tiedottanut tulevista valmentautumistilaisuuksista, joista yhdessä oon jo käynyt. Tämä valmennustilaisuus oli vapaaehtoinen, ja siellä oli aiheena opiskelu ja koulunkäynti ulkomailla. Paikalla oli myös kolme entistä vaihtaria, jotka kertoivat omista kokemuksistaan. Lopussa saimme jutella muiden kanssa, tulevien vaihtareiden sekä entisten. Oli mukavaa päästä juttelemaan samassa tilanteessa olevien kanssa sekä kysellä kaikkea siitä, millaista se elämä oikeasti on vaihtarina. Seuraavaa tilaisuutta odotellessa! :-)

4 kommenttia:

 1. Mitä kaikkea sulta kysyttiin englanniksi? Ja mitä siinä kielitestissä oli? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua en muista enää kunnolla ku siitä haastattelusta on kuitenkin jo yli puoli vuotta. :-D Mutta siinä kyseltiina aikalailla samoja asioita mitä Expon kyselylomakkeeseenki piti täyttää, kuten mitä kotitöitä teen kotona, mitä haluisin harrastaa Jenkeissä, miten mun kaverit kuvailis mua, mitä tiiän jo Jenkeistä jnejne.. Ihan perus asioita! Eikä ollu niin vakavaa jos ei tienny jotain sanaa englanniksi, pysty yrittää vaan kiertää sen jotenkin tai sanomaan iha suomeksi. :-)

   Siinä kielitestissä oli muistaakseni suurin osa, ellei kaikkikin, kysymyksistä monivalintaa. Tais olla ainakin lauseentäyttötehtäviä (onko tuo ees yhdyssana?), eli paperissa luki lause, josta puuttu joku sana, ja sitten oli 4 vaihtoehtoa ja piti valita mikä sana siihen sopi. :-) Sitten kuulunymmärtäminen oli, että haastattelija luki lauseen pari kertaa, ja en nyt oo aivan varma pitikö siinä sitte neljästä vaihtoehosta valita se sama lause minkä se haastattelija sano, vaiko vastata tms siihen. :-D

   Toivottavasti tää nyt jotenki vastas sulle, tosiaan en muista enää kovin tarkkaan ainakaan mitä siinä kielitestissä tarkalleen oli. :-D Siinä englanninkielisessä haastatteluosiossa tosiaan kysyttiin ihan perusasioita. :-) Oon kuullu että joillakin (muistaakseni eri järjestössä) on kysytty myös kohdemaahan liittyviä asioita (esim. Jenkkeihin lähtijöiltä että kuka on presidentti/pääministeri/...). Mutta käsittääkseni Expo kysyy ihan samoja peruasioita kuin mitä on siihen lappuun, mikä pitää tuoda haastatteluun mukana täytettynä, laitettu. :-)

   Poista
 2. oon rohkaistumassa pikkuhiljaa ja lähetän kohta hakemuksen netissä exploriukselle ja sit haastattelu... toi englanninkielinen haastattelu pelottaa mua, jos meenkin lukkoon ja en osaa ja ne aattelee etten osaakkaan yhtään englantia ja en pääsekkään vaihtoon tän järjestön kautta:( mut paljon onnee matkalles, pidä hauskaa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakin tosiaan jännitti eka se haastattelu aika paljon, mutta se haastattelutilanne oli tosi rento! :-) Siinä engalanninkielisessä vaiheessa tosiaan kysyttiin ihan peruskysmyksiä, esim. miks haluaa just siihen maahan ja haluaisko harrastaa siellä jotain. Kun lähetät ton nettihakemuksen, pitäs tulla postissa vielä semmonen paperinen hakemuslomake, joka täytetään ja viiään sinne haastatteluun. Siinä haastattelussa sitten kysytään vielä uudestaan joitakin kysymyksiä, mitä oot jo siihen lomakkeeseen täyttäny.

   VINKIKSI mulla ois antaa semmonen, mikä mulla itellä ainakin auttoi, että mietti niitä lomakkeen kysymyksiä vähän jo kotona englanniksi. Jos siellä sitten kysytään niitä kysymyksiä, nii on jo vähän pohjaa että miten joku asia sanotaan. :-)

   Mutta tosiaan se haastattelu on rento, että sitä ei kannata turhia jännittää :-) Vaikka jotain ei muistaiskaan englanniksi, ja vaikka meniskin aivan lukkoon, niin kannattaa vaan sanoa suoraan että joo mua vähän jännittää, kyllä ne sen ymmärtää! :-D Vakuuttaa vaan, että ois innokas lähtemään ja tää on se mitä haluaa :-)

   Onnea matkaan! :-)

   Poista